max2018jpegSummering av årets fiske i kungsådran 2018

Söndagen den 25:e februari öppnade vi för bokning av fisket i Kungsådran 2018. Likt förra året så släppte vi korten via telefonbokning. På strax över 2h hade vi sålt slut på alla fiskeplatser som var bokningsbara.

Totalt släppte vi 180st platser för fisket under sommarperioden samt höstperioden. Vi hade sedan 2st dagar där vi genomförde budgivning/auktion. Dessa två dagar med fyra personer/dag som fiskande inbringade fina 29 486kr till öringsfonden. En av dagarna på hösten reserverade vi för våra säsongskorts köpare. Av alla flugfiskare som köpte säsongskort före premiären 2018 fick vara med på ett lotteri om en plats i Kungsådran. Vi lottade ut 4st platser för fiske den 19:e september. Lottningen gick av stapeln på fiskevårdsområdets fiskestämma. Totalt med avdrag för luncherna som ingår i fiskekortet så har kungsådrans fiske dragit in nästan 230 000kr till öringsfonden. Alla dessa pengar resulterar i att mer havsöring sätts ut i Dalälven.

Dessa havsöringar odlas och kommer odlas på Vattenfalls anläggning Västanå i Älvkarleby.

Sommarfisket i Kungsådran är inte det lättaste. Fisket i Kungsådran startade med två dagars fiske 16-17 juni och fortsatte sedan 24:e juni till 8:e juli. Vattentempen låg mellan ca15-20grader under perioden och vattenföringen nedströms kraftverket var relativ låg. Stigningen av framförallt lax till Kungsådran kändes som den kom senare än tidigare år och inte förrän efter midsommar såg man mycket fisk i Kungsådran. I början av juli kom sommarvärmen och noll i nederbörd gjorde att vattenföringen sjönk ytterligare och med det så steg det aldrig den mängd lax som det skulle gjort vid högre flöden. Av 54st fiskare under sommarfisket så registrerades 8st havsöringar och 16st laxar. 1st fettfene klippt lax på 7kg togs om hand. Det fångades ca 10st abborrar mellan ca25-44cm. några idar runt 30-40cm. 4st gäddor 40-60cm och en stationär öring på ca 40cm. Denna utdelning får nog kännas som relativt godkänt.

Höstens magiska fiske i Kungsådran under perioden 24-26/8 och sedan 31/8-30/9 var fantastiskt. Jag kan inte få fram liknande fångster från något annat vatten i Sverige under samma period och av samma fiskeansträngning.

Fisket började första dagarna riktigt bra med några riktigt fina fiskar främst havsöringar runt 80cm. Vattentempen låg första dagen på runt 18grader och tempen sjönk sedan relativt stadigt under hela perioden.

Årets höstfiske i Kungsådran var fantastiskt bra och första helgen landades det 11:a laxar och 6st havsöringar. Dessa dagar fiskade enbart 5st totalt pga att dom andra fått förhinder. Redan i början på höstfisket landades det några riktigt fina havsöringar runt 80cm.

Uppgången av fisk i Kungsådran var under hösten väldigt god och storlekarna på både lax och havsöring var klart godkända. Dom största laxarna låg runt 110cm och det var 5st som lyckades med det och även i år lyckades Anton Söderkvist från Gävle fånga den största på +110cm. Det fångades totalt 365st laxar ! Där fördelningen var. 24st mellan 50-60cm. 83st mellan 60-70cm. 106st mellan 70-80cm. 67st mellan 80-90cm. 53st mellan 90-100cm. 27st mellan 100-110cm.

Det fångades totalt 281st havsöringar där 17st låg över 80cm. Av dessa fångade bla Micke Frödin 3st över 80cm under en dag. Listan kan göras lång med alla positiva ord som skrivits till oss om hur alla upplevt sin dag i Kungsådran. Men trots mängden fisk som simmar i Kungsådran så är det absolut ingen lätt match att fånga en fisk. Flertalet personer har gått hem utan att ha känt en fisk. Efter denna magiska säsong är förväntningarna och förhoppningarna till ett fortsatt fiske i Kungsådran väldigt högt upp på våran priolista. Tack alla som fiskat i Kungsådran och bidragit med bilder, fångstrapporter, pengar till öringsfonden och alla fantastiska historier och berättelser om upplevelserna i Kungsådran. Vi på Älvkarleby sportfiske hoppas på en fortsättning 2019. Vi vill en än gång tacka Vattenfall för fortsatt förtroende till oss och att vi fått förvalta fisket i Kungsådran 2018. Denna plats, detta fiske är unikt för oss och alla flugfiskare. Tack !