Summering av årets fiske i kungsådran 2019

 

Söndagen den 24:e februari öppnade vi för bokning av fisket i Kungsådran 2019. Likt förra året så släppte vi korten via telefonbokning. På strax över 2h hade vi sålt slut på alla fiskeplatser som var bokningsbara.

Totalt släppte vi 216st platser för fisket som fördelades på 3st dagar i maj, sommarperioden 15-16juni, 23juni-7juli samt höstperioden 24-25augusti, 30augusti-30september. Under dessa datum så hade vi 2st dagar där vi genomförde budgivning/auktion. Dessa två dagar med fyra personer/dag som fiskade inbringade fina 37 221kr till öringsfonden. Vi hade 3st sammanhängande fiskedagar på hösten där boende och mat på hotellet ingick. Detta paket gick för smått otroliga 80 000kr för dessa tre dagar!.

En av fiskedagarna på sommaren reserverade vi för dom fyra första personer som på flugspö lyckades fånga en lax mellan perioden 15maj-30juni.

Organisationen sportfiskarna firade sitt 100års jubileum i Älvkarleby den 15 september och dagen till ära bjöd vi på en dags fiske i Kungsådran. Dom hade sedan i sin tur utlottning på denna dags fiske i Kungsådran.

Pengarna vi fick in för fisket i maj gick till att anordna 2st ungdomsdagar på A-sektionen. Ungdomsdagarna gick av stapeln 28:e april och 27:e oktober där vi stod för mat, guidning och utlottning av fiskeprylar.  Mycket uppskattat av ungdomarna som anslöt.

En dag var reserverad för personal på Vattenfall.

Totalt med avdrag för bla ungdomsdagarna, luncherna som ingår i fiskekortet så har kungsådrans fiske dragit in drygt 300 000kr till öringsfonden. Alla dessa pengar resulterar i att mer havsöring sätts ut i Dalälven.

Dessa havsöringar kommer odlas på Vattenfalls anläggning Västanå i Älvkarleby.

Sommarfisket i Kungsådran är riktigt tufft, svårfiskat och får man väl på en lax så ger den inte upp i första taget.

Fisket i Kungsådran startade med två dagars fiske 15-16 juni och fortsatte sedan 23:e juni till 7:e juli. Vattentempen låg mellan ca16-18grader under perioden och vattenföringen nedströms kraftverket pendlade mellan 100-300kubik. Stigningen av framförallt lax till ådran kändes som den kom senare även i år jämfört med tidigare år och inte förrän slutet av juni såg man mycket fisk i Kungsådran. Trots en hel del fisk i Kungsådran så var det svårfiskat. Av 54st fiskare under sommarfisket så registrerades 5st havsöringar och 15st laxar. 1st fettfene klippt lax på 13,31kg och en fettfene klippt lax på 14kg togs om hand. Det fångades ca 15st abborrar mellan ca25-35cm. några idar runt 40cm. 5st gäddor 30-80cm.

Denna utdelning får nog kännas som relativt godkänt.

Höstens fiske i Kungsådran ger gås hud. Under perioden 24-25/8 och sedan 30/8-30/9 var riktigt bra.  Jag kan inte få fram liknande fångster från något annat vatten i Sverige under samma period och av samma fiskeansträngning. Jämför vi med förra året så är det snarlikt.

Några fler havsöringar i år, framförallt fler riktigt stora. Laxarna var något färre men med en topp på ca 129cm. Sverigerekord igen?

Höstfisket började bra och med goda förutsättningar, vattentemp på ca 18grader.

Bra fiske första dagarna. Men sedan gick tempen upp till 20grader några dagar i slutet på augusti och det gjorde att fisket blev betydligt svårare.

Sedan gick tempen ned gradvis under hela september och fisket blev under den sjunkande tempen mycket bra. Vattentempen låg på ca 11,8grader i slutet på september.

Fisket var under september fantastiskt och framförallt så kom det upp flertalet havsöringar över 80cm och 3st över imponerande 90cm. Där Mikael Frödin Knivsta fångade årets största. (Bild)

Största laxen fångades av Kalle fältsjö och mättes till otroliga 129cm.

Totalt fångades det i Kungsådran 323st laxar. 376st havsöringar. 14st regnbågar. 2st hybrider. 15st gäddor. 47st abborrar. 16st idar och en vimma.

Men trots mängden fisk som simmar i Kungsådran så är det absolut ingen lätt match att fånga en fisk. Flertalet personer går hem utan att ha känt en fisk.

Tack alla som fiskat i Kungsådran och bidragit med bilder, fångstrapporter, pengar till öringsfonden och alla fantastiska historier och berättelser om upplevelserna i Kungsådran.

Vi på Älvkarleby sportfiske ser fram emot en fortsättning 2020.

Vill en än gång tacka Vattenfall för fortsatt förtroende till oss och att vi fått förvalta fisket i Kungsådran 2019.

Denna plats, detta fiske är unikt för oss och alla flugfiskare.

Tack !    
Frdin 2019jpg

 

//Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske 11november 2019