Summering av årets fiske i kungsådran 2023

Söndagen den 19:e februari öppnade vi för bokning av fisket i Kungsådran 2023. Likt tidigare år så släppte vi korten via telefonbokning. Vi vill fortsätta premiera personer som köpt säsongskort på A-sektionen lite extra så alla som köpt säsongskort före 19:e februari hade möjlighet att ringa 2h tidigare en alla andra. På detta vis släppte vi 50st platser. Alla platser till Kungsådran var slutsålda inom totalt 4h. I år hade vi stora problem att telefon linjen kraschade pga mängden personer som ringer. Det är ett otroligt tryck på platserna i Kungsådran.

Totalt släppte vi 292st platser för fisket som fördelades på 12st dagar i början på maj, 20st dagar på sommarperioden 11juni-30juni samt 36st dagar höstperioden 27augusti-1oktober. Under dessa datum så hade vi 12st dagar där vi genomförde företags sponsring. Dessa 12 dagar inbringade fina 365 000kr till öringsfonden. Där omkostnader gick till boende på herrgården och lunch och middag på restaurang Kungsådran.

En av fiskedagarna på sommaren (30:e juni) reserverade vi för dom fyra första personer som på flugspö lyckades fånga en lax under försommaren.

Pengarna vi fick in för 2st dagar i Kungsådran gick till att anordna 2st ungdomsdagar på A-sektionen. Dessa ungdomsdagar blev väldigt lyckade då 25st på våren och 19st ungdomar var med under höst tillfället. Vi stod för mat, guidning och utlottning av bra fiskeutrustningar. Mycket uppskattat av ungdomarna som anslöt.

På förmiddagen den 3:e september bjöd vi in intresserade tjejer som gratis kunde få prova på flugfisket i Kungsådran. Mycket uppskattat av tjejerna. Sen på eftermiddagen bjöd vi in ungdomar. Dagen till ära blev väldigt lyckad där flera av dessa personer fortsatt att besöka oss på A-sektionen.

Bild: Karin Strandfager som aldrig hade flugfiskat. Lyckades fånga en kanonöring

Kerstinjpg


Ungdomarna som fick chansen i Kungsådran.

ungdomarjpg

Kungsådrans fiske har i år dragit in ca 500 000kr/ink moms till öringsfonden. Tillkommer avdrag för bla ungdomsdagen, och luncherna som ingår i fiskekortet. Resterande pengar resulterar i fiskefrämjande åtgärder och att mer havsöring sätts ut i Dalälven och på sikt ett bättre havsöringsfiske i Dalälven och efter kusten.

Fisket på våren i Kungsådran är total succè likt tidigare år!

Fisket på våren gjorde vi en uppdelning av dagarna i början. Antingen fiskade man förmiddag eller eftermiddag.

Detta fiske lär ses som det absolut bästa fisket/ansträngning i Sverige, sannolikt i hela Europa. Totalt 237st havsöringar och 16st laxar, 3st hybrider på 5 halvdagar och 7 heldagar och totalt 68st fiskande!


Sommarens fiske är extremt svårt då vattentempen oftast gör att fiskarna är svår att lura. Totalt fångades 40st laxar.

Under sommarfisket i Kungsådran. Här är Michelangelo Guffanti men en av sommarens största laxar 118cm.

michelangelopng
Höstens fiske i Kungsådran fortsätter att vara bra.

Varför fisken söker sig upp i Kungsådran? Detta är sannolikt för att biotopen för fisken är bra och att vattenföringen är stabil.

Antalet havsöringar som fångats i Kungsådran under hösten i år 140st jämförelse med år 2022 som det var 189st och hösten 2021 där 145st fångades. (Bifogar fångsterna i längder och antal för 2023).

Förutsättningarna under hösten var lite sämre än förra året då tempen låg högre i år.

Bild: Per Preinitz med en fantastisk fin havsöring från Kungsådran.

perpng

Havsöringsfisket på fiskevårdsområdets A-sektion har under våren äntligen visat en positiv trend men höstens fångster var sämre. Förhoppningsvis är orsaken till höstens nedgång pga hög vattenföring och hög vattentemp.

Efter alla fiskefrämjande åtgärder vi gjort i älven och efter kusten hoppas vi att havsöringstrenden vänder så att fisketurismen i Älvkarleby kan fortsätta.

Kungsådrans fiske har verkligen satt Älvkarleby på kartan till ett av Sveriges bästa flugfiskevatten.

Stort tack till alla som fiskat i Kungsådran och bidragit med bilder, fångstrapporter, pengar till öringsfonden och alla historier och berättelser om upplevelserna i Kungsådran.

Vi på Älvkarleby sportfiske ser fram emot 2024.

Vi vill en än gång tacka Vattenfall för förtroendet vi fått för att förvalta fisket i Kungsådran 2023.

Denna plats, detta fiske är unikt för oss och alla flugfiskare.

Tack !

//Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske november 2023