Summering av årets fiske i kungsådran 2020Söndagen den 23:e februari öppnade vi för bokning av fisket i Kungsådran 2020. Likt tidigare år så släppte vi korten via telefonbokning. På ca 2h hade vi sålt slut på alla fiskeplatser som var bokningsbara.

Totalt släppte vi 228st platser för fisket som fördelades på 6st dagar i början på maj, 17st dagar på sommarperioden 22juni-8juli samt 34st dagar höstperioden 28augusti-30september. Under dessa datum så hade vi 8st dagar där vi genomförde en typ av budgivning. Dessa 8 dagar inbringade fina 237 000kr. Där omkostnader gick till boende på herrgården och lunch och middag på restaurang Kungsådran.

En av fiskedagarna på sommaren (1:a juli) reserverade vi för dom fyra första personer som på flugspö lyckades fånga en lax mellan perioden 15maj-30juni på A-sektionen.

Pengarna vi fick in för fisket i maj gick till att anordna 2st ungdomsdagar på A-sektionen. Pga Covid 19 så ställde vi in ungdomsdagen på våren men den 18oktober hade vi en ungdomsdag med 14st deltagande ungdomar. Där vi stod för mat, guidning och utlottning av fiskeutrustningar. Mycket uppskattat av ungdomarna som anslöt. Tyvärr fångades det ingen havsöring

Två dagar var reserverade för personal på Vattenfall

Vår fisket i Kungsådran lär ses som det absolut bästa fisket/ansträngning i Sverige, sannolikt i hela Europa. Totalt 240st havsöringar på sex dagar och på 24st fiskande!!!! Det var t,om fiskare som slutade för att dom inte orkade drilla mer fisk…

Sommarens fiske är extremt svårt då vattentempen oftast gör att fiskarna blir ointresserade av att hugga. I år gick dessutom tempen upp ovanligt högt så vi stängde t,o,m fisket i Kungsådran under 5dagar för att inte riskera att fisk som återutsattes skulle dö. Totalt fångades 13st laxar där 3st fett fen klippta laxar togs reda på.

Höstens fiske i Kungsådran var däremot inte alls lika ”bra” som tidigare år. Detta sannolikt pga den varma sommaren och en speciell höst med stora variationer på vattenflödet. Trots detta så är fisket i Kungsådran väldigt bra och alla som besöker Kungsådran för fisket är väldigt, väldigt nöjda.

Antalet havsöringar som fångats i Kungsådran under hösten i år, 230st jämfört med år2019 då 326st fångades. Vi hoppas innerligt att trenden vänder. (fångsterna i längder och antal finns under fliken fångster).

Trots ett fantastiskt fiske i Kungsådran så är det lätt att luras att fisket generellt är bra efter havsöring. Men tyvärr är det inte så och vi är oroliga när vi ser utvecklingen på havsöringsfisket. På A-sektionen nedströms Älvkarleby kraftverk får vi sannolikt ännu ett historiskt år med nytt bottenrekord på antalet fångade havsöringar.

Bild: Carl-Martin Vennefjord med en mäktig havsöring

2020pictjpg

Kungsådrans fiske har verkligen satt Älvkarleby på kartan till ett av Sveriges bästa flugfiskevatten. Tack alla som fiskat i Kungsådran och bidragit med bilder, fångstrapporter, pengar till öringsfonden och alla historier och berättelser om upplevelserna i Kungsådran.Vi vill en än gång tacka Vattenfall för fortsatt förtroende till oss och att vi fått förvalta fisket i Kungsådran 2020.Denna plats, detta fiske är unikt för oss och alla flugfiskare.

Tack !// Janne Olsson