Summering av årets fiske i kungsådran 2022Söndagen den 20:e februari öppnade vi för bokning av fisket i Kungsådran 2022. Likt tidigare år så släppte vi korten via telefonbokning. Vi vill fortsätta premiera personer som köpt säsongskort på A-sektionen lite extra så alla som köpt säsongskort före 20:e februari hade möjlighet att ringa 2h tidigare en alla andra. På detta vis släppte vi 35st platser. Alla platser till Kungsådran var slutsålda inom 2,5h. Det är ett otroligt tryck på platserna i Kungsådran.

Totalt släppte vi 260st platser för fisket som fördelades på 10st dagar i början på maj, 18st dagar på sommarperioden 16juni-3juli samt 35st dagar höstperioden 27augusti-30september. Under dessa datum så hade vi 12st dagar där vi genomförde företags sponsring. Dessa 12 dagar inbringade fina 345 000kr till öringsfonden. Där omkostnader gick till boende på herrgården och lunch och middag på restaurang Kungsådran.

En av fiskedagarna på sommaren (1:a juli) reserverade vi för dom fyra första personer som på flugspö lyckades fånga en lax under försommaren.

Pengarna vi fick in för 2st dagar i Kungsådran gick till att anordna 2st ungdomsdagar på A-sektionen. Dessa ungdomsdagar blev väldigt lyckade då 23st var med under höst tillfället och några färre under våren. Vi stod för mat, guidning och utlottning av bra fiskeutrustningar. Mycket uppskattat av ungdomarna som anslöt.

4:e september bjöd vi in intresserade tjejer som gratis kunde få prova på flugfisket i Kungsådran. Mycket uppskattat av tjejerna. Bild: Hilja Brorsson

brorsonjpg

Två dagar var reserverade för personal på Vattenfall och där har jag haft kontakt med Karl Önning genom Vattenfalls fiskeklubb.

Totalt med avdrag för bla ungdomsdagen, logi och luncherna som ingår i fiskekortet så har kungsådrans fiske dragit in ca 450 000kr/ink moms till öringsfonden. Alla dessa pengar resulterar att mer havsöring sätts ut i Dalälven och på sikt ett bättre havsöringsfiske.

Vi har också satt pittag märken i 4000st havsöringar där vi och SLU förhoppningsvis kan följa återvandrad vuxen fisk.

Havsöringarna i år har odlas på Vattenfalls anläggning Västanå i Älvkarleby.

Vi har även i år provat en annan odlingsanläggning detta pga platsbristen på Västanå.

10 000st havsöringar har körts till Vilstena fiskodling. När dessa havsöringar kommer sättas ut som 2årig så kommer dom förhoppningsvis vara så stor så fågelpredationen på dom är betydligt lägre.

Vår fisket i Kungsådran är total succè!

Detta fiske lär ses som det absolut bästa fisket/ansträngning i Sverige, sannolikt i hela Europa. Totalt 210st havsöringar och 28st laxar på tio dagar och på 58st fiskande!Sommarens fiske är extremt svårt då vattentempen oftast gör att fiskarna är svår att lura. Totalt fångades 37st laxar där 3st fett fen klippta laxar togs reda på. Två havsöringar fångades. Lite speciellt var att en asp på 60cm fångades.

Höstens fiske i Kungsådran fortsätter att vara bra. En liten försämring av laxfisket.

Varför fisken söker sig upp i Kungsådran? Detta är sannolikt för att biotopen för fisken är bra och att vattenföringen är stabil.

Antalet havsöringar som fångats i Kungsådran under hösten i år var 189st jämfört med hösten 2021 där 145st fångades. (Bifogar fångsterna i längder och antal).

antonjpg

Bild: Anton Söderqvist med en fantastisk fin vild havsöring från Kungsådran.

Vi ser helt klart en förändring till det positiva i uppgången av havsöring. Havsöringsfisket på fiskevårdsområdets A-sektion har äntligen visat en positiv trend och höstens fångster är betydligt fler än senaste årens höstfångster. Hoppas nu att detta kanske kan vara ett steg i rätt riktning och att åtgärder vi gjort under längre tid börjar ge resultat.