Summering av årets fiske i kungsådran 2021Söndagen den 21:a februari öppnade vi för bokning av fisket i Kungsådran 2021. Likt tidigare år så släppte vi korten via telefonbokning. I år ville vi premiera personer som köpt säsongskort på A-sektionen lite extra. Alla som köpt säsongskort före 21:a februari hade möjlighet att ringa 2h tidigare en alla andra. På detta vis släppte vi 25st platser. Alla platser till Kungsådran var slutsålda inom 2,5h. Det är ett otroligt tryck på platserna i Kungsådran.

Totalt släppte vi 241st platser för fisket som fördelades på 9st dagar i början på maj, 16st dagar på sommarperioden 19juni-4juli samt 35st dagar höstperioden 27augusti-30september. Under dessa datum så hade vi 9st dagar där vi genomförde företags sponsring. Dessa 9 dagar inbringade fina 270 000kr. Där omkostnader gick till boende på herrgården och lunch och middag på restaurang Kungsådran.

En av fiskedagarna på sommaren (1:a juli) reserverade vi för dom fyra första personer som på flugspö lyckades fånga en lax under försommaren.

Pengarna vi fick in för 2st dagar i Kungsådran gick till att anordna 2st ungdomsdagar på A-sektionen. Dessa ungdomsdagar blev väldigt lyckade då runt 15st var med vid båda tillfällena och fisk fångades också vid båda dagarna. Vi stod för mat, guidning och utlottning av bra fiskeutrustningar. Mycket uppskattat av ungdomarna som anslöt.

16september bjöd vi in intresserade tjejer som gratis kunde få prova på flugfisket i Kungsådran. Mycket uppskattat medialt.2021_tjejpictjpg

Två dagar var reserverade för personal på Vattenfall.

Vår fisket i Kungsådran är succè! Detta fiske lär ses som det absolut bästa fisket/ansträngning i Sverige, sannolikt i hela Europa. Totalt 273st havsöringar på nio dagar och på 44st fiskande!

Sommarens fiske är extremt svårt då vattentempen oftast gör att fiskarna är svår att lura. Totalt fångades 19st laxar där 2st fett fen klippta laxar togs reda på. Tre havsöringar fångades.

Höstens fiske i Kungsådran fortsätter att vara bra men det blev färre fångade fiskar än tidigare år. Vad det beror på är väldigt svårt att veta. Tyvärr ser vi och har sett över tid en väldigt dyster och vikande trend på havsöringen.

Varför fisken söker sig upp i Kungsådran är garanterat för att biotopen är bra för fisken och att vattenföringen är stabil.

Fisket i Kungsådran är dock fortfarande väldigt bra och alla som besöker Kungsådran för fisket är väldigt, väldigt nöjda.

Antalet havsöringar som fångats i Kungsådran under hösten i år var 145st jämfört med hösten 2020 där 182st fångades. (Fångsterna i längder och antal finns under fliken fångster).

Trots ett fantastiskt fiske i Kungsådran så är det lätt att luras att fisket generellt är bra efter havsöring nedanför Kungsådran på vår sträcka A-sektion. Men tyvärr är det inte så och vi är oroliga när vi ser utvecklingen på havsöringsfisket.

På A-sektionen nedströms Älvkarleby kraftverk får vi sannolikt ännu ett historiskt år med nytt bottenrekord på antalet fångade havsöringar.

Ser vi tillbaka på bästa året 1997 då det fångades nästan 7 000st havsöringar till år 2021 års total på 383st havsöringar, så förstår ni nog min oro…

2021_italpictjpg

Bild: Enrica Borsa från Italien som rest ända från Italien för fisket i Kungsådran

Kungsådrans fiske har verkligen satt Älvkarleby på kartan till ett av Sveriges bästa flugfiskevatten.

Stort tack till alla som fiskat i Kungsådran och bidragit med bilder, fångstrapporter, pengar till öringsfonden och alla historier och berättelser om upplevelserna i Kungsådran.

Vi vill en än gång tacka Vattenfall för fortsatt förtroende till oss och att vi fått förvalta fisket i Kungsådran 2021.

Denna plats, detta fiske är unikt för oss och alla flugfiskare.Tack !//Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske 17 november 2021